Ta vara på dina erfarenheter

I samband med #metoo tog Gabriella Kärnekull Wolfe från Nacka initiativet till att starta #intedinhora tillsammans med en kompis.

Nätverket #intedinhora är för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. Vi jobbar mot visionen att ingen ska behöva utnyttjas i sexhandeln.

Till vardags pluggar 21-åriga Gabriella till jurist på Stockholms universitet, hänger gärna med sin hund och pysslar med sina krukväxter.

Gabriella Kärnekull Wolfe startade nätverket #intedinhora Gabriella Kärnekull Wolfe är event- och föreläsningsansvarig på #intedinhora.

Hur blev du ideellt engagerad?

– När jag skulle ta studenten började jag fundera på vad jag ville göra med mitt liv, och kom fram till att jag ville använda mina erfarenheter av sexuella övergrepp på något sätt, säger Gabriella. Jag kände inte att jag kunde lägga det bakom mig och gå och bli mäklare eller något.

Jag kunde inte lägga övergreppet bakom mig och gå och bli mäklare eller något.

Den sommaren ansökte Gabriella till Fler Ungas delegation till Almedalsveckan och Raoul Wallenberg Academy och Ashokas Changemaker Camp. Och kom med på båda.

– Under Almedalsveckan och Changemaker Camp kom jag för första gången i kontakt med civilsamhället och fick lära mig mer om hur man rent praktiskt kan gå till väga för att göra skillnad. Under hösten volontärarbetade jag i olika feministiska organisationer innan jag till slut, i samband med #metoo, tog initiativ till nätverket #intedinhora tillsammans med en kompis.

Finns det något du är stolt över?

– Jag är stolt över att jag har varit med och startat och drivit #intedinhora. Det är ett fantastiskt forum med underbara människor och en gemenskap som jag aldrig hittat någon annanstans. Jag är glad att vi finns.

Vad har du lärt dig genom ditt engagemang?

– Oj, jag vet inte var jag ska börja, jag har lärt mig jättemycket, berättar Gabriella.

Allt från rent praktiska saker som hur en förening funkar, vad ett årsmöte är, hur man registrerar en förening, till konflikthantering, att hantera hat och drev, hur man får alla i en grupp att känna sig inkluderade, hur man jobbar demokratiskt och massa mer.

Aktiviteter och utmaningar

Gabriella har hållit många föreläsningar inom ramen för #intedinhora, anordnat medlemsträffar, genomfört workshop i hur man föreläser, träffat stödsökande, varit med och ordnat gästveckor i sociala medier, hållit tal på manifestationer, skrivit krönikor och debattartiklar.

– Det svårast har nog varit att hantera diverse konflikter, kritik och drev på ett bra sätt, och att vilja göra väldigt mycket men inte ha tid eller ork att hinna med allt, berättar Gabriella.

Gabriellas tre bästa tips:

  • Organisera er. Det är så mycket roligare och mer effektivt att jobba i ett kollektiv än att göra det ensam. 
  • Tänk hållbart engagemang. När man brinner för något är det lätt att ta på sig hur många uppgifter som helst, men då riskerar man att brinna ut helt. Tillåt dig själv att vara lite lagom.
  • Be om hjälp. Det går inte att veta hur allt med årsmöten, finansiering och sånt där funkar när man aldrig har gjort det förut. Fråga andra om råd, det värsta som kan hända är att du inte får något svar.

Webb: intedinhora.se
Mail: kontakt@intedinhora.se