Tro på dig själv och lär dig samarbeta

Ida Rosenberg är 17 år och ordförande i Grillkåren, Grillska Västerås Elevkår. Efter tre år utomlands kom Ida tillbaka till Sverige, gick med i elevkåren och kände direkt att hon vill något mer än att bara vara ledamot i en styrelse.

Sommaren 2017 fick Ida chansen att arbeta ideellt på Scouternas stora läger Jamboree17. Sedan dess har hon fortsatt engagera sig i många olika ideella projekt. Nu går Ida på gymnasiet i Västerås och är ordförande i elevkåren på sin skola, Grillkåren.

– Jag är en glad och sprallig tjej som älskar att träffa nya människor. Mina vänner och familj är det som betyder mest för mig. Men att hjälpa andra är också något som ger mig väldigt mycket i livet, säger Ida.

När jag bodde utomlands under åren 2015-2018 engagerade jag mig i ett hundhem där jag tog hand om hundarna. Jag såg till att de fick leka utomhus, gå på promenader med mera.

Det är definitivt något av det roligaste och mest lärorika jag någonsin gjort, berättar Ida.

Ida Rosenberg, ordförande i elevkåren Grillkåren i Västerås. Ida Rosenberg, ordförande i elevkåren Grillkåren i Västerås.

Vad har du lärt dig genom föreningslivet?

– Genom att vara med i vår elevkår har jag utvecklats mycket som person och lärt mig nya saker om mig själv, och människorna i min omgivning.

Ida började som ledamot i elevkåren och tyckte det var väldigt roligt att vara en del av styrelsen, men kände snabbt att hon ville bli ännu mer involverad.

– När jag blev vald till ordförande i elevkåren, endast sju månader efter att jag börjat första året på gymnasiet, var jag fast besluten att lägga ner så mycket tid och energi som möjligt för att bidra med mitt yttersta, säger Ida.

Jag fick lära mig att det tar tid att bygga upp relationer och tillit, men att i slutändan är det otroligt värt det. Även om jag har blivit stressad och orolig över att inte prestera inser jag alltid i slutändan att alla de små gärningarna resulterar i ett större, gemensamt resultat.

Tack vare sitt engagemang som ordförande i elevkåren, och allt annat ideellt arbete hon har gjort, har Ida utvecklat sin förmåga att samarbeta. Genom föreningarna och hennes ideella arbete har hon skapat relationer till personer som hon inte skulle ha träffat annars.

Aktiviteter i elevkåren

– I vår förening satsar vi på att utvidga vad skolan kan vara för elever och att ge dem några lite extra givande gymnasieår. Grillkåren är ”av elever för elever” och därför gör vi event och aktiviteter där alla elever – vi i styrelsen också – lär känna varandra på en bredare grad.

Ida och elevkåren brukar arrangera LAN på skolan där de erbjuder spelturneringar, sällskapsspel och mysigt sällskap.

– Jag tycker att dessa aktiviteter är väldigt roliga eftersom att man träffar personer med många olika intressen. Alla är där av samma anledning: att spendera tid med andra elever på skolan i ett annat sammanhang än på lektioner eller raster.

Ida tänker tillbaka på scoutlägret och tycker att det är samma typ av koncept. Att personer, med ett fåtal andra gemensamma intressen, är med i Scouterna. Då träffar man automatiskt olika typer av människor.

Vi fixade boxar med överraskningar till alla klasser på alla hjärtans dag!

– Vi i elevkåren har även anordnat överraskningar på dagar som Alla hjärtans dag. På Alla hjärtans dag 2018 gav vi alla klasser varsin box med snacks. Vi la ner mycket tid och energi på att ordna dessa, men i slutändan blev det en lyckad överraskningsfaktor och alla klasser var extremt tacksamma.

Meningen var att visa att även om man inte har en partner eller dejt på Alla hjärtans dag så finns det alltid minst en person som tänker på en och uppskattar en.

– I min förening vill vi vara en trygghet för eleverna. Därför är dessa boxar definitivt min favoritsak som vår förening någonsin gjort.

Finns det något du är stolt över?

– Personligen är jag stolt över hur mycket jag mognat, och över den person jag har blivit under de senaste åren. Dock är jag också stolt över vårt samhälle, som genom sitt ideella engagemang, visar tydlig empati och omtänksamhet. Att se alla personer i dessa föreningar jobba tillsammans för att göra världen till ett bättre ställe är otroligt inspirerande.

Varje gång jag ser någon le under ett av elevkårens event, eller generellt på skolan, är jag stolt över mig och min styrelse. Att se gemenskap i och på aktiviteterna inom alla olika föreningar gör mig stolt. Det är målet jag siktar på att uppnå genom hela mitt liv, säger Ida.

Utmaningar

– De största utmaningarna som jag har stött på är nog att ha en lyckosam och effektiv kommunikation inom föreningen. Det spelar ingen roll vad det är för förening eller sammanhang. Man måste alltid jobba hårt för att kommunicera ordentligt med de andra som är involverade. Ibland är det svårare, men efter ett tag lär man sig att göra det.

Ibland är det frustration och många motgångar!

Efter att ha skapat en effektivare kommunikation har Ida blivit mycket bättre på att samarbeta och att kompromissa för att uppnå allas gemensamma mål. Även om de blir frustrerade på varandra ibland eller känner att det är många motgångar har de lärt sig att alla jobbar mot samma mål och sitter i samma båt.

– Det gäller att inte tappa motivationen eller energin även om det känns hårt ibland. I slutändan kommer det att lösa sig om man håller hoppet uppe och arbetar tillsammans.

Idas tre bästa tips:

  • För andra unga som funderar på att göra samma sak som mig är mitt främsta tips att våga tro på er själva. Det är läskigt att satsa, speciellt om man inte gjort något liknande förut. Ta det läskiga och omvandla det till motivation för att besegra all oro och tvivel. Ni är starkare än ni tror och om detta är något ni vill göra finns det inget som stoppar er. Låt inte er själva sätta krokben för era egna drömmar.
  • Ett annat tips är att uttrycka era tankar och åsikter. För att bidra till samhället är det jättebra att komma med egna tankar och därmed låta andra ta del i hur du upplever olika situationer och frågor. Att dela med sig av detta kommer bidra till nyttiga diskussioner och utveckling både för er själva och era föreningar. Det är alltid bra att uttrycka ens åsikter, så länge det inte görs i mening av att såra någon annan.
  • Till sist vill jag även säga att ni ska vara öppensinnade. Lyssna på vad andra har att säga, våga vidga er vy och träffa nya människor. Något av det mest lärorika här i världen är sociala relationer och det skadar aldrig att skaffa sig så många olika som möjligt. Alla kommer inte tycka och tänka som dig. Men du har alltid mycket att lära sig från dessa människor, precis såsom de kan lära sig av dig. Dela med dig, ta del av vad andra har att komma med och våga tro på dig själv.

– Med dessa faktorer kan du definitivt engagera dig i ideella föreningar. Det kommer bidra till din personliga utveckling samt samhällets, avslutar Ida.

Instagram: @grillkaren