Kärleken till området

Khalid Mohammed från Vivalla ger unga valmöjligheter och visar dem att det är möjligt att lyckas. Genom sin kärlek till området skapar han och föreningen For The People aktiviteter för unga och sysselsätter dem.

För fyra år sedan startade Khalid Mohammed och sex vänner föreningen For The People (F.T.P) i Vivalla, en förort i Örebro. Föreningens syfte när den startades var att skapa aktiviteter för unga på helger och lov.

– Vi vill visar de unga i området att det går att lyckas, säger Khalid.

Khalid gillar att prata och brinner för gemenskap. Genom sitt jobb som föreningslots i Örebro Föreningsråd, skapar han möjligheter för nyanlända att integreras i Sverige. Han lotsar personerna till olika lokala föreningar där de lär känna nya människor och även lär sig svenska språket.

Hur blev du ideellt engagerad?

– När jag växte upp i Vivalla fanns det mer än 80 föreningar i området och alla drevs av de äldre personerna i området, berättar 27-åriga Khalid Mohammed. Det kom en tid då vi fick nog. Vi kände, det borde ju vara vi unga som är engagerade i föreningarna och driver det själva.

– Alla vi ungdomar, från många olika länder, växte upp tillsammans i Vivalla. Jag och en vän kom på idéen med F.T.P och startade sedan föreningen tillsammans med andra unga. Vi samlade totalt åtta stycken till styrelsen och den 4 februari 2016 fick vi vårt organisationsnummer. Sen körde vi igång!

Porträtt på Khalid Mohammed Khalid Mohammed och For The People ger unga valmöjligheter.

For The People finns främst för att skapa sysselsättning för unga på helger och lov för att de inte ska hitta på bus eller hamna i fel sammanhang. Målet är att motverka den rastlöshet som kan uppstå hos unga och ge dem andra valmöjligheter i livet.

– For The People finns för folket i vårt område. Innan vi startade hade vi själva upplevt rastlöshet och visste vad som kunde hända i de olika åldrarna. Nu var våra småsyskon nästa gäng som skulle gå igenom samma resa, säger Khalid. Och där kände vi att vi kunde bidra.

Vi finns för folket i vårt område!

Längs vägen har de fått lära sig allt om stadgar, årsmöten och annat administrativt om att driva en förening.

Aktiviteterna i den nystartade föreningen blev snabbt fyllda. På ett år hade de samlat 800 personer som varit med på aktiviteter och skrivit upp sig i föreningen som medlemmar.

– Alla här känner att de är en del av F.T.P så därför valde vi att ta bort medlemskapet. Och istället fick alla i hela Vivalla vara med, alla som ville skulle kunna känna att de tillhörde F.T.P.

I början hade de en del diskussioner om namnet. Att F.T.P betyder Fuck The Police. De ville göra förkortningen till något annat och lyckades göra en svängning, så nu vet alla i området att det står för For The People.

Vad driver dig i ditt ideella engagemang?

– Det är kärleken till området och möjligheterna vi skapar för andra människor. Glädjen när det anordnas olika aktiviteter och tacksamheten från föräldrarna när det händer saker.

– Många förstår inte hur vi kan göra detta utan att tjäna några pengar, säger Khalid. Men vi får ut så mycket mer.

Nu håller Khalid och de andra i föreningen på att föryngra styrelsen. Det är många unga som är delaktiga och nyligen valdes en 18-årig person som ny ordförande. Khalid och de andra lite äldre finns med i bakgrunden genom att stötta och utbilda.

– Den nya styrelsen måste få styra på sitt sätt och skapa de kontakter de vill ha och behöver, säger Khalid. De vill vara med för att de vill ge tillbaka och göra något gott för sitt område.

De vill ge tillbaka och göra något gott för sitt område.

– Jag är stolt över drivkraften som ungdomarna har och deras kreativitet. De kommer med nya idéer och lösningar på utmaningar hela tiden. Jag är stolt över allt de åstadkommer.

En person som har betytt mycket för Khalid och hans ideella engagemang är hans mamma. Under hans uppväxt drev hon föreningen Somaliska kvinnor och ungdoms förening i Vivalla och Khalid var engagerad på olika sätt tillsammans med sina syskon och vänner.

– Vi arrangerade aktiviteter för andra unga, sommarjobbade, fixade med studiecirklar och fick tidigt lära oss att hjälpa till med administrativa sysslor. Det var skittråkigt men vi var tvungna att hjälpa till för att det skulle ske något.

– Det som är så viktigt, är att ha något att göra. Det går snabbt om det väl börjar gå snett. Vi i For The People vill vara en del av att ge unga andra valmöjligheter.

Vad har du lärt dig i For The People?

– Att man kan göra vad man vill, så länge man själv vill det. Jag har också lärt mig att vara mer strukturerad och organiserad. Och ju äldre jag blir desto mer politiskt korrekt blir jag och jag tänker mer och mer på min egen karriär.

Flera framgångsrika företag och personer kommer från just Vivalla. En viktig del av föreningens mål är att visa unga att det går att lyckas.

– Ta Transfer Galaxy till exempel, det är swish fast utomlands. Eller Virkesbörsen där du kan köpa och sälja virke på nätet. Bägge företagen är startade av personer som är uppväxta i Vivalla. Sen har vi Mohammed Saeid som lirar i fotbollsallsvenskan, det går att lyckas även om man är från orten och det vill vi visa alla unga, säger Khalid.

Har du stött på några utmaningar?

– Ja, det har jag. Man har ett annat tankesätt om man är uppväxt i ett område som mitt. Det går till exempel inte alltid att göra enligt en bidragsgivares krav. Unga vill ha det på ett annat sätt och ibland blir det en krock i sådana sammanhang.

Khalid och For the People fortsätter att göra aktiviteter för unga. De har inte mycket pengar att spendera men trots det lyckas de tillsammans med människorna i området att genomföra det de unga vill göra. De är utomhus eller lånar lokaler i Folkets hus för att slippa dyra lokalkostnader, någon lagar maten, en annan dekorerar och en tredje hjälper till på ett annat sätt.

– Det är så vi har lyckats, säger Khalid.

Khalids tre bästa tips:

  • Var kreativ och hitta på nya idéer. Om man fortsätter som man alltid har gjort blir det ingen förändring.
  • Om det är något du verkligen vill göra – gör det och skapa en ny väg!
  • Ta emot konstruktiv kritik men ta ingen skit från nån.

Instagram: @forthepeople_ftp14