En fördel att vara ung på landsbygden

På rasterna i skolan passade 15-åringe Daniel på att ringa till företag och få dem att delta på den arbetsmarknadsmässa som han anordnade tillsammans med Vimmerby kommun. Nu har det gått fem år sedan mässan startade och den är fortfarande en årlig återkommande aktivitet.

Daniel Nestor från Vimmerby vill visa att det funkar alldeles utmärkt att vara ung och bo kvar på en mindre ort, och samtidigt skapa aktiviteter och engagera sig ideellt på olika sätt. Han vill lyfta fram att man inte behöver flytta för att få erfarenhet. Som distriktsordförande för SSU Kalmar län samt engagerad i Vimmerby IF, vet han vad han pratar om.

Du inspirerar andra när du gör lite udda saker!

Daniel Nestor om att våga testa något nytt.

Till vardags jobbar 23-årige Daniel som fotograf på en reklambyrå i Vimmerby. Han har även eget företag och gör frilansjobb åt Bildbyrån.

– Det är ett kul jobb! Jag får träffa många personer och insyn i olika typer av verksamheter. Jag gillar att lära känna nya människor, säger Daniel.

Efter en inspirerande föreläsning tog Daniels engagemang fart och 15 år gammal arrangerade han arbetsmarknadsmässan Frammis tillsammans med Vimmerby kommun och Sparbanksstiftelsen. Han var projektledare för hela mässan och bjöd in utställande företag, såg till att det fanns inspirerande föreläsningar och möjlighet till mingel. Hans mål var att marknadsföra kommunen och visa unga vilka möjligheter till utbildning och jobb som finns lokalt. Nu har han lämnat över till andra unga som driver mässan vidare.

– På något sätt så inspirerar man andra när man gör lite udda saker, säger Daniel Nestor.

– Jag är målmedveten och inte rädd för att testa nya saker och gillar att ta ansvar. Jag blir rastlös om jag inte har något att göra. Det kan innebära att jag tar på mig för mycket, men samtidigt utvecklas jag av det och tycker det är kul.

Hur blev du ideellt engagerad?

– Jag har alltid varit aktiv i föreningslivet. Jag sitter bland annat i ledningsgruppen för Bullerby Cup, en jättestor fotbollsfest för barn.

Men Daniels ideella engagemang började redan på lågstadiet då han var ordförande i elevrådet. Då handlade det mest om vilka maträtter som skulle serveras i skolan och att de ville ha nya bollar till skolgården.

– Eftersom det oftast handlade om låga kostnader fick vi igenom många av våra förslag. Det skapade ett engagemang och var en rolig väg in i den demokratiska processen. Det är viktigt att lägga det på rätt nivå så det passar så unga personer.

Daniel Nestor Daniel Nestor är stolt över att komma från Vimmerby.

Finns det något du är stolt över?

– Jag är stolt över att komma därifrån där jag kommer, från Vimmerby som är en ganska liten ort och kommun.

– Som ung på landsbygden har du faktiskt en fördel, det vill jag förmedla till de unga som jag träffar. Det görs inte alltid jättemycket aktiviteter i en liten kommun, så när du väl gör något är många oftast lätta att få med. Jag vill visa att det går att genomföra saker även i en liten kommun, säger Daniel.

För Daniel var fritidsledarna viktiga personer. Från dem fick han verktyg och hjälp att skapa arrangemang som arbetsmarknadsmässan Frammis.

Idag har Daniel Nestor även förtroendeuppdrag i Vimmerby kommun där han sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, han är även lokalordförande för Socialdemokraterna i Vimmerby.

– Det är viktigt att vi lyssnar på unga och därför har vi i kommunstyrelsen ett forum där vi träffar unga regelbundet. Fördelen med att vara en ung engagerad politiker är att det inte var så länge sedan jag själv gick i skolan. Och med erfarenheten jag har nu kan jag beskriva den kommunala verksamheten på ett begripligt sätt.

Daniel Nestor och Stefan Löfven Daniel Nestor är lokalordförande för Socialdemokraterna i Vimmerby.

Vad har du lärt dig genom ditt ideella engagemang?

– Jag har främst lärt mig att våga chansa. Allt är inte alltid 100% klart eller förberett. Det kommer alltid saker som behöver förändras och det blir inte alltid som man tänkt sig. Men en förändring är inte automatiskt ett misslyckande, säger Daniel.

– Jag var inte van att driva ett sådant här stort projekt med eget budgetansvar, jag oroade mig för om föreläsarna skulle vara bra och om tiden skulle räcka. Jag fick ta snabba beslut och det har jag lärt mig mycket av, berättar Daniel.

Vilka utmaningar har du stött på?

– När jag arrangerade Frammis, var den absolut största utmaningen att övertyga skolledningen att få genomföra mässan. Det hade aldrig gjorts i vår kommun tidigare. Nyckeln till framgång var att mässan skulle vara obligatorisk och då behövde all undervisning pausas en hel dag. Näst sista dagen höll allt på att gå fel, skolledningen ville ändra från obligatorisk till frivillig närvaro. Men jag fick dem att ändra sig, ler Daniel.

Eftersom det var första gången som Daniel anordnade ett sånt här stort event blev det många praktiska (och snabba!) utmaningar.

– Mitt fokus var hela tiden, jaha då får vi fixa det. Eftersom allt skulle hända samma dag var det bara att agera direkt, säger Daniel.

Daniel tre bästa tips:

  • Ta hjälp av vuxna som finns i din närhet, till exempel fritidsledare och lärare. De vill ofta hjälpa till och stötta. Och många tycker det är kul när det händer något nytt!
  • Våga göra fel. Det kan låta lite klyschigt, men det är viktigt att träna sig själv. Börja med någon mindre utmaning och testa dig fram. Ju mer du utmanar dig själv, desto mer självsäker blir du. Jag håller föreläsningar ibland och brukar tänka så här: ingen annan vet vad du ska säga och vet ju därmed heller inte om du säger något ”fel”.
  • Våga hålla i taktpinnen. Om något oväntat kommer upp, se till att ta kommandot över situationen.