Vill inspirera andra att också göra skillnad

17-åriga Felicia från Borlänge brinner för ungdomars samtal och det offentliga utrymmet. Det ledde henne till Ungdomsplattformen Framtidens Förebilder, där hon tagit fram konceptet för ungdomsshowen Fokusera och även är engagerad som programledare.

Felicia är en utåtriktad person som läser sitt andra år på Humanistiska tvärvetarprogrammet i Borlänge. Det är en utbildning för gymnasieelever som vill skriva och gärna diskutera, vilket passar Felicia bra eftersom hon vill inspirera andra att också göra skillnad.

– Jag intresserade mig tidigt för ungdomars samtal och det offentliga utrymmet. Genom Framtidens Förebilder arbetade vi fram ett koncept som heter Fokusera, som är en ungdomsshow där man kan diskutera olika frågor som rör oss unga.

Förebilden Felicia vill inspirera andra att också göra skillnad

Vad har du lärt dig genom ditt engagemang?

– Genom Fokusera har jag lärt mig att det finns möjlighet att faktiskt kunna bli hörd. Och inte bara genom Fokusera utan även själv genom Framtidens Förebilder som är plattformen. Vilket är sjukt bra, säger Felicia.

Jag har engagerat mig allt mer i samhällsfrågor och hur jag kan påverka, till exempel så är jag med i Borlänges Ungdomsråd, Framtidens Förebilder och Miljötinget.

Stolhet och utmaningar

– Jag är extremt stolt över att få vara med i alla dessa olika projekt, men även att kunna inspirera andra till att göra skillnad.

Jag intresserade mig tidigt för ungdomars samtal och det offentliga utrymmet.

Felicia berättar att det har varit lite jobbigt att vara engagerad i flera olika fritidsaktiviteter. Det har till exempel varit en utmaning att ha ett ideellt engagemang och samtidigt försöka hinna med skolan.

– Men eftersom jag tycker att det är väldigt roligt så funkar det ändå, även om jag får stressa emellan de olika aktiviteterna, avslutar Felicia.

Felicias tre bästa tips:

  • Gå med i din stads ungdomsråd, elevrådet på din skola eller liknande för att kunna påverka nära dig.
  • Var nyfiken på vad som finns att göra för ungdomar i din stad. Var inte rädd för att prova nya saker eller prata med människor som du inte känner.
  • Vänta inte på att någon ska fråga om du vill vara med på ett projekt eller liknande. Ta steget att själv säga till att du vill vara med.

Webb: Framtidens Förebilder