Lyfter och stärker ungas röster

Hamza Mostafa drömmer om en värld där vi tar hand om varandra. Han gav sig in i föreningslivet och lärde sig att gå från idé till handling och gjorde samtidigt en personlig utvecklingsresa.

22-åriga Hamza Mostafa är en samhällsintresserad person som har ett stort engagemang inom föreningslivet. Han är född och uppvuxen i Linköping och pluggar idag till statsvetare på Linköpings Universitet. Parallellt med studierna jobbar han som verksamhetsutvecklare på NBV, Nykterhetsrörelsens Bildnings­verksamhet.

– Jag drömmer om ett samhälle där vi tar hand om våra medmänniskor och planet. Det är en av grunderna till mina ideella engagemang, säger Hamza.

2019 mottog Hamza stipendiet Kompassrosen från H.M. Konungen för sitt brinnande ideella engagemang för rättvisa och jämställdhet. Hamza gör skillnad för andra människor, på riktigt.

Hamza Mostafa stärker ungas röster. Hamza Mostafa.

Han har suttit som förtroendevald på Röda Korsets Ungdomsförbund, jobbat som volontär i Byrån Mot Diskriminering, Utrikespolitiska Studentföreningen i Linköping och många fler organisationer. 

Hamza Mostafa driver Kvarter1 och Life2mothers tillsammans med flera andra fantastiska personer.

– På senare tid har jag ägnat mycket tid åt egenorganiserade projekt däribland Kvarter1 som lyfter och stärker ungas röster från så kallade ”utsatta områden”, säger Hamza och fortsätter;

I början av 2019 besökte jag och min kusin två sjukhus i två olika byar i Somalia. Där kunde vi förse sjukhusen med nödvändig utrustning och material för att förhindra den höga mödradödligheten i landet. Det var tack vare en insamling som vi gjorde i Sverige, som vi kunde genomföra det. 

Vad har du lärt dig genom ditt ideella engagemang?

– Listan på mina lärdomar från föreningslivet är otroligt lång, och jag har utvecklats personligen på många olika plan. Jag har lärt känna mig själv på ett helt annat sätt samtidigt som min världsbild har ändrats.

Jag är stolt över att jag gav mig in i föreningslivet!

Det är tack vare föreningslivet som Hamza Mostafa har blivit bättre på att gå från idé till handling. Även tålamodet har blivit bättre med tiden.

Stolhet och utmaningar

– Det jag är mest stolt över, är att jag gav mig in i föreningslivet. Det har underlättat att konkretisera mina mål i livet, säger han.

Hamza tycker att vägen från idé till handling är långt ifrån spikrak. Den är ofta kantad av massor av hinder, som en inte har räknat med.

– Jag har lärt mig massor! Utmaningarna har bara stärkt mig och gett mig mer kött på benen när saker inte gått som planerat.

Hamzas tre bästa tips:

  • Tro på dig själv och var ständigt nyfiken.
  • Vad du än vill göra, gör det helhjärtat.
  • Lita på processen. Ingenting kommer över en natt.

Instagram: @hamza_mostf