Vill visa unga tjejer att teknik är coolt

Eleonora Svanberg vill att fler ska våga ta plats inom teknikens värld. Därför skapade hon en mötesplats för unga teknikintresserade tjejer, Girls in STEM.

– Fördomarna om teknik gjorde att jag startade föreningen Girls in STEM för tre år sedan, berättar Eleonora.

STEM står för Science, Technology, Engineering and Mathematics. Girls in STEM är en dotterförening till Unga forskare och blev utnämnda av dessa till årets förening 2018.

19-åriga Eleonora Svanberg är ordförande i Girls in STEM och brinner för att unga tjejer ska våga ta för sig inom det tekniska och naturvetenskapliga området.

– Jag gick på gymnasiet och kände mig ganska ensam i mina intressen, teknik och matematik ansågs mest vara för killar. Just de sociala orsakerna om vem som håller på med dessa ämnen tror jag gör att många känner dåligt självförtroende.

Jag startade föreningen för att föra samman tjejer med gemensamma intressen inom teknik.

– Jag fick ont i magen när jag tänkte på alla andra tjejer där ute som också är intresserade av teknik men inte hade en mötesplats där man kunde få utlopp för det och utbyta tankar med varandra.

Startade en egen förening

– Det var inte alls svårt att starta föreningen. Jag gjorde ett inlägg på Instagram och frågade om det finns någon annan som ville jobba med det här. Jag fick svar från tre tjejer och vi gick ihop och startade Girls in STEM.

Intresset blev stort och idag har föreningen runt 200 medlemmar. Alla får såklart vara med, men de flesta är tjejer.

– Vi skapar roliga aktiviteter och workshops för medlemmarna men åker även och föreläser på skolor och för andra aktörer.

Det är viktigt för oss att visa att teknik är väldigt brett och finns överallt. Vi fokuserar alltid på det tekniska i ett sammanhang, allt från forskning till uträkningar med siffror.

Eleonora Svanberg ordförande i Girls in STEM Foto: Satu Knape

– En populär aktivitet som vi anordnade hette “Ett rymdäventyr”. Den gick ut på att vi iscensatte ett scenario där vi kraschat på månen och måste ta oss hem. Vi hade rökmaskiner för att skapa rätt atmosfär. Deltagarna fick samla ihop raketdelar i form av legobitar med hjälp av en robot, sedan skulle de programmera ihop skeppet igen.

Vi gjorde det under sportlovet 2019 på flygvapenmuseet i Linköping och fick jättebra respons från deltagarna. De tyckte det var superkul.

Våga ta för sig

– Oavsett vad man gjort innan finns det alltid något att förbättra. Nu jobbar vi med allt från robotprogrammering till att designa lösningar för miljöproblem.

Vi vill visa att teknik är coolt och att alla med ett intresse kan utveckla det, som en hobby eller för framtida jobb. Det ger en mer rättvis bild av vad teknik är. Förhoppningsvis får det fler tjejer att känna sig delaktiga och våga ta för sig.

Text: Miriam Linné

Webb: girlsinstem.se