Njut av allt som livet har att erbjuda

Hör Tusses resa som flykting till rampljuset där han vägrar vara någon annan än sig själv. Han är en av programledarna för samtalsprogrammet Fokusera, en del av ungdomsplattformen Framtidens Förebilder, och nu även aktuell som en av deltagarna i Idol 2019.

– Jag älskar musik och dans och därför går jag en musikutbildning på Rytmus i Borlänge, berättar 17-årige Tusse från Tällberg i Dalarna.

Jag kunde inte hejda mig när jag fick höra om idéen, till vad som kom att bli Fokusera. Efter ett väldigt peppande möte med Kevin, den ansvariga utgivaren, så var jag fast besluten att ta rollen med storm.

I Fokusera tävlar och diskuterar ungdomar med olika gäster utifrån ett tema. Varje vecka byts temat ut och nya gäster medverkar.

Tusse njuter av livet Tusse njuter av livet, just nu aktuell i Idol 2019.

Vad har du lärt dig genom ditt föreningsliv?

– Jag har lärt mig mer om människor, miljön och vår miljöpåverkan, internet och sociala mediers inverkan på oss. Och hur man kan tänka för att få en så positiv skolanda som möjligt.

Det har varit nyttigt att vara en del av det här projektet. Från första stund när allting verkade som en omöjlig liten dröm till vad det faktiskt blev, säger Tusse. Han berättar att tv-produktionen förde dem samman, både tittarna och deltagarna.

Finns det något du är stolt över?

– Jag är stolt över att ha överkommit känslan att känna mig underminerad och nedtryckt. Länge trodde jag att det som var planerat för mig i livet var det som gällde. Man fick inte tänka utanför boxen, allting kändes förutbestämt.

Jag är stolt över att ha överkommit känslan att känna mig underminerad och nedtryckt.

Med egen vilja och mod och hjälp från människor runt omkring honom, har Tusse tagit sig ifrån det tänket och fokuserar nu på att hinna med så mycket som möjligt och njuter av allt som livet har att erbjuda.

Utmaningar

– Jag har stött på en del utmaningar. Inte bara i mitt personliga liv. Sorg, separationsångest, folk som inte trott på mig och uttryckt det starkt och mycket mer. I Fokusera har utmaningen varit att hålla sig till ämnet.

Alla dessa utmaningar har gjort och kommer fortsätta göra mig till den jag är och hoppas på att bli.

Tusses tre bästa tips:

  • Tro inte bara. Du VET att du kan göra det, det finns inget som står i vägen.
  • Ta hjälp av andra. Det brukar vara det svåraste. Jag vet.
  • Ta ansvar och lägg tid. Om något är viktigt så behandla det som det!

Webb: framtidensforebilder.nu/fokusera