Lärde sig svenska tack vare föreningslivet

19-årige Michele "Miki" Assefa kom till Sverige för drygt fyra år sedan och är en engagerad eldsjäl i Högdalens skateboardförening och Stockholm skatepark.

– Jag kom till Sverige för fyra och halvt år sedan och blev snabbt engagerad i Högdalens skateboardförening. Jag bestämde mig gå med föreningen för att jag ville lära mig svenska snabbt.

Det resulterade i att att jag utvecklade och lärde mig svenska snabbt. Det blev lättare för mig att komma in i det svenska samhället och kunna besöka städer runt i landet, säger Miki.

Miki är engagerad i Högdalens skateboardförening och Stockholm skatepark på Fryshuset.

Miki arrangerar massa olika aktiviteter under hela året. Bland annat tjejskate och nybörjarskate utomhus i Högdalen och inomhus i Stockholm skatepark på Fryshuset i Hammarby Sjöstad.

Jag åker runt i Sverige och har prova-på-skateboard.

– Tillsammans med andra engagerade brukar jag åka runt i Sverige på sommaren och ha prova-på-skateboard. Då samarbetar vi med kommunerna och ger tips och tricks till de som vill testa att åka skateboard.

Finns det något du är stolt över?

– Jag är stolt över allt jag har gjort, säger Miki. Framför allt hur jag lärde mig svenska på kort tid. Det var tack vare mitt engagemang i föreningslivet som jag kunde lära mig så snabbt.

När jag ser glädje hos dem som jag har hjälpt och när de kommer tillbaka för andra och tredje gången för att de tycker det är kul. Det gör mig väldigt glad och jag blir stolt över mig själv, berättar Miki.

Mikis tre bästa tips:

  • Hitta en förening som du är intresserad av. Det kan vara fotboll, friidrott eller vad som helst.
  • Ta det inte som ett jobb, tänk att det är en kul grej.
  • Ha kul! Fråga om du inte förstår och gör det för att göra skillnad, inte för att folk ska tycka om dig eller nåt annat.

Facebook: Högdalens skateboardforening