Känslan av stolthet i att växa som människa

Linnéa Hård af Segerstads ideella engagemang startade med att andra personer tipsade om och uppmuntrade henne att ta ett ideellt uppdrag.

Idag har hon hittills arbetat som tillförordnad generalsekreterare i KFUM Sverige, planerat många olika arrangemang och dessutom lyckats skapa en ny process för ett av Sveriges största demokratiska möten.

Hur blev du ideellt engagerad?

– Jag blev engagerad i KFUK-KFUMs Scoutförbund när jag var 17 år. Jag hade varit på aktiviteter och när det söktes nya personer till en kommitté tipsade några om att jag kunde passa bra. Om inte de hade tipsat om mig och uppmuntrat mig hade jag aldrig vågat ta mig an det uppdraget! Det engagemanget tog mig vidare till engagemang i KFUM Sverige, i Scouterna och i Fältbiologerna.

Mitt ideella engagemang har hjälpt mig förstå vad jag vill jobba med i framtiden.

Vad har du lärt dig genom föreningslivet?

– Jag har lärt mig jättemycket om problemlösning. Jag tycker det är som roligast när man vet att man vill göra något eller få till ett visst slutresultat, men inte vet hur vägen dit kommer se ut. Då får man vara kreativ, experimentera och vara modig med att våga testa nya lösningar.

Personligen har jag också fått lära mig vad jag tycker är om att göra, och vad jag tycker är mindre kul. Mitt ideella engagemang har hjälpt mig förstå vad jag vill jobba med i framtiden och vad jag vill studera på universitetet.

Linnéa Hård af Segerstad och hennes ideella engagemang Foto: Linnéa Hård af Segerstad

22-åriga Linnéas genuina engagemang och brinnande intresse för demokrati och påverkan har lett till att hon har planerat många olika typer av arrangemang, såsom utbildningar, konferenser och årsmöten.

– Jag tycker det är roligast att planera årsmöten och tänka ut nya tillvägagångssätt och metoder. Saker som gör att personer känner att de är med och påverkar. Det är viktigt att få möjlighet att göra sin röst hörd, oavsett om personen har massor med erfarenhet eller är helt nya.

Finns det något du är stolt över?

– Jag är stolt över att fått chans att växa. Att andra tänkt att jag kan göra något bra. Ett ideellt engagemang är som att få på sig ett par för stora skor, som man så småningom växer in i!

Vilka utmaningar har du stött på? ​

– Jag blir frustrerad när jag har ett problem, som jag tänker att det måste finnas någon annan som också har grubblat på. Jag önskar det fanns lättare sätt att hitta andra personer som funderat på samma frågor.

Linnéas tre bästa tips:

  • Om du vill engagera dig för något, kolla upp om det finns någon organisation som gör det du är intresserad av. Det är ofta lättare att hoppa in i en organisation som redan har rutiner än att starta upp något själv.
  • Skaffa en person du kan fråga om hjälp, någon slags mentor, som har gjort liknande saker som du vill göra. Den personen kommer kunna ge dig råd du inte visste att du behövde.
  • Våga testa något du är osäker på! Om du inte tyckte det var kul kan du avbryta eller hoppa av, det kommer ingen dö av.

Webb: KFUM Sverige