För kampen mot rasism, orättvisor och diskriminering

För Lovette Jallow började allt som ett initiativ för att skapa en mer inkluderande skönhetsbransch men har nu växt sig till en hel rörelse i kampen mot främlingsfientlighet och strukturella problem i vårt samhälle.

När Lovette som 11-åring flyttade till Sverige från Gambia började kampen. Kampen mot rasism och att hon dagligen fick utstå mobbning på grund av sin hudfärg. Idag har hon över 94 000 följare på Instagram och arbetar för att skönhetsindustrin och samhället ska bli mer inkluderande för alla hudtyper.

Genom sin ideella förening Action4humanity för Lovette kampen mot rasism, orättvisor och diskriminering. Föreningen hjälper allt från människor som blivit rasprofilerade till den humanitära krisen i Libyen.

Lovette Jallow för kampen mot rasism Lovette har vunnit flera priser för sitt ideella engagemang; Rättvisepriset 2017, Årets Nätängel 2018, Solidaritetspriset och Raoul Walllenberg-priset 2019. Foto: King Kunta

Hur blev du ideellt engagerad?

– Jag har bott i Gambia, England och Sverige och alltid varit ideellt engagerad, säger Lovette.

Lovette berättar att hennes mormor alltid varit engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter och att det har inspirerat henne att fortsätta i samma spår.

– Jag har vuxit upp med det. Och jag är stolt over min uthållighet och mitt tålamod. Jag är faktiskt stolt över allt jag har åstadkommit i mitt korta liv än så länge, berättar 35-åriga Lovette.

Vad har du lärt dig genom ditt ideella engagemang?

– Det är inte alltid enkelt att vara ensam eller stå ensam mot en ström av hat och okunskap. Att kunna övertyga och diskutera med människor vars utgångspunkt är hat gentemot en, enbart på grund av ens hudfärg.

Ungdomar har så mycket kapacitet!

Jag har lärt mig att jag faktiskt tycker om att jobba med människor. Särskilt ungdomar för de har så mycket kapacitet och vilja att ta till sig information.

Aktiviteter och föreläsningar

– Jag har gjort massor med olika aktiviteter! Studiebesök med ungdomar, anordnat demonstrationer och utbildat på sociala medier. Allt för att upplysa och utbilda om rasism och diskriminering.

Hon föreläser för företag och organisationer om rasism, mångfald och människors lika värde och är dessutom författare till Europas första och Sveriges enda skönhetsbok, ”Black Vogue: skönhetens nyanser”, som fokuserar på mörkare hudtoner.

– Nu skriver jag på nästa bok, där jag tar upp frågor om antirasism och berättar om mitt liv som afrosvensk kvinna i Sverige.

Lovettes tre bästa tips:

  • Ta tiden och söka upp information om olika ämnen som intresserar dig.
  • Var källkritisk och börja i din närmiljö och prata med dina nära och kära.
  • Våga alltid använda din röst, särskilt när det kommer till det som är rätt. Till exempel när det handlar om förtryck och ignorans.

Instagram: @action4humanity_se