Sveriges yngsta ordförande i kommunfullmäktige genom tiderna

När Mattias Timander var 20 år blev han ordförande i kommunfullmäktige Kiruna. Han har alltid haft ett intresse för samhällsfrågor och hoppas i framtiden kunna föreläsa om att engagera ungdomar i politik. Han ser ett starkt behov av ungas engagemang och för att åldersfördelningen inom kommunfullmäktige ska bli mer varierad.

Att arbeta inom kommunfullmäktige innebär att man är med och fattar olika beslut, exempelvis om vad kommunens pengar ska gå till. Förutom det, är det viktigt att även ha kännedom om lagar och regler. Oftast brukar tjänsterna tillsättas av personer med lång erfarenhet. Mattias Timander blev historisk när han valdes till ordförande i Kiruna endast 20 år gammal. Det var över ett år sedan och idag jobbar han kvar och vill inspirera ungdomar att ta plats i samhället och inom politiken.

Mattias Timander Mattias Timander började tidigt intressera sig för samhällsfrågor. Foto: Hamid Ershad Sarabi

– Det viktigaste för att komma långt med ett engagemang är att vara sig själv. Som ung kan det bli lätt att man sneglar på andra politiker eller andra högt uppsatta personer och försöka efterlikna dem. Men man ska komma ihåg att om man är sig själv kan ingen annan konkurrera ut en.

Jag började tidigt intressera mig för samhällsfrågor. Kring valet 2010 var jag elva år och delaktig i elevrådet. Det var då jag började läsa på om alla partier och blev så småningom politiskt aktiv. Jag var en sådan som tog mycket ansvar i olika sammanhang och hade funderingar om orättvisor i samhället.

Är man sig själv kan ingen annan konkurrera ut en.

Unga är underrepresenterade inom politiken

– Vi unga behövs inom politiken för politikerkåren bör motsvara väljarkåren. Idag kan vi se att både unga och äldre är underrepresenterade. Men det finns styrelser som bara sitter och väntar på idéer och engagemang. Om man vet vad som är ens hjärtefrågor och visar att man vill finns det möjlighet att klättra högt inom politiken. Ser man ett behov är det bättre att göra något själv åt saken än att sitta på bänken och låta andra göra jobbet. Jag har börjat föreläsa om hur man engagerar ungdomar och skulle gärna åka runt till skolor.

För mig är det en demokratisk princip att alla som har rösträtt ska kunna ställa upp i ett val.

Text: Miriam Linné

Gör som Mattias Timander och engagera dig i en ideell förening som jobbar med samhällsförändring.