17 år och många ideella bollar i luften

För Faisa är det enkelt – hon vill vara en röst för dem som själva inte vågar. Hennes stoltaste ögonblick hittills är nomineringen som ungdomshjälte till 2019 års Svenska hjältar.

För 17-åriga Faisa Jama Nur är det en självklarhet att alltid ha jättemånga bollar i luften. Med sitt orädda och inspirerande sätt brinner hon för att förändra saker. Hon vågar ta tag i frågor som är känsliga.

– När jag ser något som är fel, vill jag göra något åt saken. Jag kan inte bara sitta ner och inte göra något, säger Faisa.

Faisa går andra året på samhällsvetenskapliga programmet i Borlänge. På fritiden spelar hon handboll, hänger med sina vänner och engagerar sig i flera olika ideella organisationer. Som ordförande i Borlänge ungdomsråd, en del av Sveriges ungdomsråd, kämpar hon för ungas inflytande i Borlänge.

– Jag är en driven och målmedveten person. Jämlikhet är väldigt viktigt för mig och jag vill kunna påverka samhället. Jag har till exempel valt Pedagogiskt ledarskap på individuellt val, förhoppningsvis kan det hjälpa mig i min ledarroll i framtiden.

Det är tydligt att Faisa är en person som bryr sig om andra människor, är omtänksam och snäll.

– Min lillebror är också ideellt engagerad, det har jag sett till. Jag vill att han ska ha något att göra efter skolan. För mig är det viktigt att ta hand om honom och jag vill att han ska få en meningsfull fritid, precis som jag.

I framtiden är målet inställt på att bli polis eller kriminolog. Kanske flyttar hon till Stockholm, där hon redan känner många. Hon vill fortsätta vara en del av Fryshuset och som en av Fryshusets unga ambassadörer är hon med och skapar en positiv samhällsförändring genom att lyfta ungas perspektiv och frågor.

Hur blev du ideellt engagerad?

– Jag blev ideellt engagerad när jag var 12 år och lärde känna en fritidsledare på Tjejforum i Borlänge. Jag är väldigt glad att våra vägar korsades, säger Faisa Jama Nur.

Tjejforum i Borlänge är ett ställe för unga tjejer att samlas på och en del av Rädda Barnen.

– Jag började hänga på Tjejforum och det var där jag hittade mitt engagemang och kände att jag kunde påverka och förändra. Det var en viktig mötesplats där jag kunde träffa andra tjejer och diskutera viktiga frågor.

Finns det något du är stolt över?

Faisa är stolt över allt som hon har åstadkommit. Hon poängterar själv att hon faktiskt bara är 17 år gammal.

– Om jag fortsätter som jag gör, kommer jag komma långt, säger Faisa med ett leende.

Mest stolt är hon över nominering som ungdomshjälte i Svenska hjältar. Svenska hjältar arrangeras av Aftonbladet och på sin skolturné runt om i landet letar de efter lokala eldsjälar som visat civilkurage på något sätt. I slutet på året ordnas en gala där de lyfter fram personer som har gjort något extra ordinärt. Håll utkik den 18 december, då avgörs det.

Jag ville vara en röst för dem som inte vågade.

Faisa berättar hur det kom sig att hon blev nominerad och hur det startade.

– Det var en vanlig torsdag på Tjejforum, jag var 14 år. En kompis berättade att en lärare hade uttryckt sig rasistiskt mot henne. I gruppen började vi därför diskutera rasism och andra tjejer började också dela med sig av sina berättelser. Det som kom fram var att de inte visste att det var rasism de blivit utsatta för.

Faisa kunde inte vara tyst utan vill göra något. Tillsammans med en kompis startade hon därför kampanjen Ingen rasism i skolan. Faisa har inte själv blivit utsatt för rasism men blivit diskriminerad på andra sätt.

– Jag kände så starkt för tjejerna som delade med sig av sina berättelser på Tjejforum. Jag ville vara en röst för dem som inte vågade, berättar Faisa Jama Nur.

– Genom mitt engagemang har jag lärt mig att du som ung också har en röst och kan förändra saker som du brinner för.

Utmaningar och på gång just nu

– Jag har egentligen inte stött på några utmaningar, jag har haft ett bra flyt. Jag har haft turen att ha personer runt omkring mig som stöttar och tror på mig. Mina föräldrar stöttar mig jättemycket, jag har så fint stöd hemifrån. Då vågar man mer.

Faisa har alltid något på gång. Just nu är hon, förutom ordförande i Borlänge ungdomsråd, projektledare för ungdomsplattformen Framtidens förebilder.

– Jag har även ett hemligt projekt på gång som ska lanseras i vår, det är en jätteviktig grej som verkligen behövs i Borlänge. Det handlar om att stötta unga tjejer och deras rättigheter. Mer kan jag inte säga just nu, säger Faisa hemlighetsfullt.

Faisas tre bästa tips:

  • Hitta din hjärtefråga, det som du brinner lite extra för. Hitta sammanhang och plattformar där du kan få plats. Om en dörr öppnas, öppnas fler.
  • Våga! Våga chansa och ta risken. Man måste misslyckas för att kunna lyckas.
  • Tänk på att du inte är ensam, det finns säkert fler som känner samma sak som dig. Om du vågar ta steget så kanske du blir anledningen till att förändra för fler människor.

Faisa stod upp mot rasismen i skolan
Instagram: blge.ungdomsrad
Facebook: Borlänge Ungdomsråd