Finansiering

Ofta krävs det pengar för att kunna genomföra det ni brinner för. Det kan vara till fika, marknadsföring, utbildning, resor, kostnader för möten eller inköp av material.

Det finns olika sätt att hitta finansiering på och det kan vara bra att testa sig fram. Att ha koll på ekonomin i föreningen är en viktig del och det är bra att flera hjälps åt. Då blir det också kul!

Börja med detta

  1. Utse en kassör (men som sagt, gör arbetet tillsammans).
  2. Gör en budget.
  3. Skriv ner varför ni behöver pengar till er förening. Då blir det enklare att berätta för eventuella bidragsgivare varför de ska stötta just er och vad de skulle vinna på det. Ju tydligare desto bättre.
Var kreativ och hitta finansiering till er förening. Var kreativ och hitta finansiering till er förening.

Här kan ni söka bidrag

Allt behöver faktiskt inte kosta pengar, det går att göra stora förändringar även utan massa pengar.

Fler tips

  • Starta en studiecirkel och få tillgång till lokal, litteratur med mera.
  • Samla in pengar, till exempel genom crowdfunding (många personer som ger en liten summa var till en verksamhet/projekt) eller en traditionell insamlingskampanj.
  • Sök stöd och sponsring från ett lokalt företag, förutom pengar skulle de kunna bidra med produkter, marknadsföring eller med personal.
  • Ta ut en medlemsavgift.
  • Fundera på om ni kan låna det ni behöver.

Tänk på att ni måste deklarera om föreningen får in pengar, till exempel genom gåvor eller bidrag. En gång om året ska ni lämna in deklarationen och det är upp till föreningen att hålla koll på när den ska vara inlämnad. Det är jätteviktigt att ni är noga med alla datum, annars kan ni få böter. Har ni köpt in något till er förening – spara alla kvitton (i sju år)!

På andra webbplatser

Läs mer om crowdfunding på verksamt.se
Kolla in alla stiftelser på Länsstyrelsens webbplats
På forening.se finns massa bra info om fonder
Det finns många olika studieförbund, googla eller läs mer på Wiki.
Om att deklarera på Skatteverket