Vad är viktigt för mig?

Antingen är det glasklart vad som är viktigt för dig eller så behöver du fundera lite kring det. Här finns några frågor att ta ställning till och som kanske hjälper dig att bli inspirerad.

Fundera kring vad som är viktigt för dig. Vill du påverka och göra skillnad i samhället, kanske bekämpa klimatförändringarna, öka jämställdheten, få ut fler människor i naturen, spela basket med ett gäng glada barn eller minska den psykiska ohälsan bland barn och unga? Eller något helt annat.

Gör skillnad genom det du brinner för.

Genom att förstå vad som är viktigt för dig och vad du brinner för, kan du påverka och göra skillnad. Tillsammans med andra som brinner för samma saker som du, får du stöd och pepp i att förverkliga dina idéer. Våra handlingar betyder mer än någonsin och du kan exempelvis starta en egen förening eller engagera dig i en befintlig.

Finns det något du vill påverka och göra skillnad i samhället? För de flesta är det viktigt att känna sig behövd och veta att det går att påverka. Vad vill du göra för skillnad?

Vad är jag bra på?

Finns det något du är extra bra på – förvandla det till en föreningsidé! Det kan vara allt från att ta hand om människor, spela gitarr, vara en fena på matematik till att våga prata inför publik eller fixa fester.

Våga fråga vad andra uppskattar hos dig. De kanske säger något som du själv inte har tänkt på.

Annat bra att tänka på

  • Ta ett första steg för att komma igång. Genom att våga växer du som människa.
  • Testa din idé på din bästa kompis eller dina klasskamrater. De kan hjälpa dig att komma fram till om detta är något du vill satsa på.
  • Se dina misstag som ett sätt att lära dig.

På andra webbplatser

Bli mer inspirerad på demokratihandboken.se