Ser till att barn och unga får en rolig fritid

För Linnea Wedelin i Örby scoutkår i Stockholm finns det inget bättre än när hennes scouter är glada och lär sig nya saker. Hon ser till att det finns en plats där unga får vara sig själva och utvecklas utan att prestera hela tiden.

På fritiden är Linnea scoutledare i Örby scoutkår i Stockholm, där hon tillsammans med sina ledarkollegor har hand om en fin grupp 11-14-åringar (eller äventyrarscouter som de säger). Här ser de till att unga får en meningsfull och rolig fritid.

– Ett ganska bra ord för att beskriva mig är ”scout”. Dels har jag varit aktiv i Scouterna sen jag var 10 år, i olika roller. Dels jobbar jag numera för Scouterna med kommunikation, som är ett av mina stora intressen, berättar Linnea.

Hur blev du ideellt engagerad?

– Jag började själv i Scouterna som 10-åring när jag helt plötsligt hade en ledig dag i veckan och min bästa kompis tipsade mig om den lokala scoutkåren. Scouting blev min grej, och sen dess har jag liksom bara hängt kvar på olika sett, varit ledare, engagerat mig i distriktet och ibland på riksnivå.

Linnea Wedelin i Örby scoutkår ger unga en rolig fritid. Foto: Linnea Wedelin

– Efter ett långt uppehåll från att vara ledare i en scoutkår frågade min kompis om jag inte ville bli ledare med honom och jag kände att det var dags igen! Det är ett år sen, och jag är så glad att jag tog steget och blev ledare. 

Finns det något du är stolt över?

– Framförallt är jag stolt över att vara med och bidra till att barn och unga får en rolig fritid, där de får lära sig nya saker. Det är viktigt att det finns platser där unga får en plats, efter sina förmågor, där de får utvecklas och får ha roligt utan att de måste prestera hela tiden.

Linnea berättar att hon är som allra stoltast efter ett möte när scouterna är glada, och det känns som att de har fått göra något meningsfullt.

Vad har du lärt dig genom föreningslivet?

– Först och främst har jag lärt mig att jag faktiskt kan en hel del saker efter att ha varit med i Scouterna i nästan hela livet! Det är lätt att glömma bort vad man själv är bra på.

Jag har också lärt mig mer om att anpassa verksamhet efter barns olika behov, och ifrågasätta sådant som vi gör av bara farten för att det ”alltid varit så”. Genom det blir jag en bättre, och framförallt trevligare ledare! 

Jag har fått ovärderliga kunskaper om föreningsdemokrati!

I scoutkåren har de möten varje vecka och det är alltid olika aktiviteter efter olika teman. Till exempel gör de upp eld, har samarbetsövningar eller kanske en matlagningstävling med tema värderingar.

– Jag har varit med på en massa läger och helgaktiviteter, till exempel kanothajker eller ett veckolångt sommarläger, säger Linnea. Jag har också varit på årsmöten och där fått ovärderliga kunskaper om föreningsdemokrati!

Utmaningar

– Jag möter utmaningar varje vecka, när saker inte går som jag förväntat mig eller när någonting går fel. Framförallt försöker jag hela tiden bli bättre på att slappna av och vara beredd på att ändra planer, säger Linnea.

Så länge scouterna har det roligt, så gör det ju ingenting om det inte riktigt gick som jag tänkte från första början!

Linneas tre bästa tips:

  • Bara gör! Engagera dig! Du behöver inte vara en expert för att bli ungdomsledare, man lär sig jättemycket genom att göra. Ingen är en perfekt ledare från första början, och man kan alltid lära sig nya saker. 
  • Fråga. Är du ny i en förening kan det vara läskigt när alla vet var allting finns och hur man alltid brukar göra. Det kan kännas läskigt, men är det något du undrar över så fråga! Det finns säkert någon som gärna hjälper dig och visar. Efter ett år i min scoutkår frågar jag fortfarande om var saker ligger eller vem som är ansvarig för vad!
  • Engagera dig efter din förmåga och ork. Ingen vinner något på att du tar på dig mer än vad du klarar av, framförallt inte du själv! Engagera dig så mycket som du vill just nu. Kanske vill du vara med på helgaktiviteter, vara sekreterare på möten eller sälja kaffe under en loppis. Eller så har du energi till att vara med på veckobasis och planera en massa grejer! Känner du att du tagit på dig för mycket – säg till även om det kan kännas jobbigt! Ingen kommer bli arg på dig för att du tar hand om dig själv. 

Vill du bli scout så kan du hitta din närmsta scoutkår på bliscout.nu
Instagram: @scouterna
Facebook: Scouterna